Hoe stel je een veilig wachtwoord in?

Home » cyberbeveiliging » Hoe stel je een veilig wachtwoord in?

 

Een van de meest effectieve manieren om cybercriminelen te stoppen is door het gebruik van goede, veilige wachtwoorden. Sterke wachtwoorden zijn minder snel te kraken en te raden.

 

Laten we eerst eens kijken wat een goed of sterk wachtwoord eigenlijk is. Als we kijken naar sterke wachtwoorden, kunnen we het beste een combinatie van letters, cijfers en symbolen gebruiken. En hoewel we dit alleen maar kunnen aanbevelen, is het ook belangrijk dat je niet voor elke website hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Hackers en criminelen gebruiken een specifieke software om je wachtwoord te kraken en als ze eenmaal het wachtwoord hebben gekraakt, hebben ze toegang tot al je gegevens en profielen.Safe passwords - Sectricity

Hoe maak je een veilig wachtwoord?

Om een veilig wachtwoord te maken zijn er enkele dingen die je in gedachten moet houden. Wij hebben ze hier alvast even opgesomd.

  1. Bewaar je wachtwoorden op een veilige plek

Wanneer je veel wachtwoorden hebt om te onthouden, is het belangrijk dat je ze op een veilige plaats bewaart. Het is geen goed idee om al je wachtwoorden in een tekstdocument op je computer te bewaren. Veel hackers en malwareprogramma’s kunnen automatisch naar dergelijke bestanden scannen.

Als je je wachtwoorden op je computer wilt bewaren, kun je het beste je wachtwoorden in een versleuteld bestand op je computer bewaren.

  1. Hoe langer een wachtwoord, hoe veiliger

De algemene regel is dat hoe langer een wachtwoord is, hoe veiliger het is. Met elke letter of elk nummer dat u aan uw wachtwoord toevoegt, neemt de moeilijkheidsgraad van het kraken van je wachtwoord exponentieel toe. Om een wachtwoord van 9 tekens te kraken, hebben hackers 2 uur nodig. Het kraken van een wachtwoord van 10 tekens met een gemiddelde computer duurt bijna een week!

  1. Hergebruik geen oude wachtwoorden

Veel mensen hergebruiken oude wachtwoorden of baseren al hun wachtwoorden op hetzelfde principe. Wanneer een hacker 1 wachtwoord hackt, maak je het hem of haar extra gemakkelijk om ook je andere wachtwoorden te kraken.

  1. Verander vaak van wachtwoord

Het is ook belangrijk dat je je wachtwoord regelmatig wijzigt. Zo ben je criminelen altijd een stapje voor. Veel bedrijven installeren software die hun medewerkers eraan herinnert om hun wachtwoord regelmatig te wijzigen.

  1. Gebruik software om wachtwoorden te onthouden

Als je het moeilijk vindt om wachtwoorden te onthouden kun je speciale software gebruiken om wachtwoorden te onthouden. Deze software versleutelt de wachtwoorden en sommige online programma’s loggen je zelfs automatisch in.

Deze software is zeer moeilijk te kraken omdat alle informatie op een veilige manier is versleuteld.

Contact

Interesse om een security awareness sessie in te plannen voor uw personeel? Of benieuwd hoe u de awareness voor uw organisatie kan opdrijven? Neem dan contact met ons via onderstaand formulier. We beantwoorden al uw vragen met veel plezier!