Het juiste profiel van een Security Awareness Officer

Home » awareness » Het juiste profiel van een Security Awareness Officer

 

De helft van de Belgische en Nederlandse bedrijven is al gehackt. Dit gebeurt vaak omdat werknemers niet voldoende geïnformeerd zijn en dit heeft gevolgen voor de informatiebeveiliging van het bedrijf. Bedrijven blijven dus een makkelijke prooi voor cybercriminelen.

Beveiligingsrapporten laten zien dat medewerkers een zeer belangrijke rol spelen bij het signaleren en voorkomen van cyberaanvallen. Gelukkig zijn er goede security awareness programma’s die deze dreiging kunnen verminderen. De rol van een security awareness officer dringt zich op.

Wie schakel je best in als Security Awareness Officer?

Wanneer medewerkers een security awareness training krijgen van een technische expert dan leidt dat regelmatig tot onbegrip vanuit beide partijen. De medewerkers begrijpen de technische termen niet, terwijl de expert er vanuit gaat dat de kennis al aanwezig is. Hier komt de zogenaamde “vloek van kennis” in het spel: hoe groter de kennis van iemand binnen een bepaald gebied is, hoe moeilijker het wordt om deze kennis over te dragen.

In dit soort situaties is er behoefte aan een geschikte security awareness officer: iemand met een achtergrond in communicatie, marketing, onderwijs, training, sales of public relations. In plaats van een technische expert, is er iemand met soft skills nodig. Het kan juist erg positief werken als de security awareness officer geen tot weinig technische achtergrond heeft. Zo kan hij/zij op een begrijpelijke manier het probleem communiceren naar de werknemers.

Tip: stel een awareness officer aan met voldoende soft skills!

Cruciale soft skills van een goede Security Awareness Officer:

  1. Sociale vaardigheden: ze werken graag samen met mensen. Het is nodig dat deze soft skills experts plezier ervaren in het praten en werken met mensen. Dat is niet altijd gebruikelijk is in het werkgebied van cyberbeveiliging.
  2. Communicatieve vaardigheden: vlotte communicatie die voor elke medewerker te begrijpen is. Door iedereen mee te krijgen in de communicatie wordt het succes van een security awareness programma vergroot.
  3. Samenwerkingsvaardigheden: kunnen samenwerken met iedereen. Aangezien het de informatiebeveiliging iedereen aangaat zal er samengewerkt worden met allerlei afdelingen.

Door middel van hun soft skills op zowel sociaal, communicatief als samenwerkingsvlak, zorgen zij voor een geslaagde integratie van een security awareness programma. Eentje dat bij uw bedrijf past.

Contact

Wenst u meer informatie over een boeiend security awareness programma of wil u een security awareness officer inhuren? Vul dan onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.