6 succesvolle elementen van Security Awareness

Home » cybersecurity » 6 succesvolle elementen van Security Awareness

 

Zelfs de beste pogingen voor een betere beveiliging kunnen niet opboksen tegen een goede algemene security-cultuur binnen een bedrijf. De afgelopen jaren wordt security awareness als steeds belangrijker gezien. Maar waardoor wordt een Security Awareness programma nu echt succesvol?

Krijg support van bovenaf

Door ondersteuning te krijgen van seniors, CEO’s of andere managers is er meer vrijheid, meer budget en meer ondersteuning van andere afdelingen. Het kan soms lastig zijn om door te dringen in het hogere management. Maak het daarom duidelijk dat security awareness cruciaal is voor het bedrijf en dat het op de lange termijn altijd kosten zal besparen. Nieuwsartikelen met relevante informatie en tips kunnen ook overtuigend werken.

Werk samen met andere afdelingen

Als stap 1 is gelukt, zal het veel gemakkelijker worden om andere afdelingen betrokken te laten zijn. Voor deze afdelingen is het namelijk ook van groot belang dat security awareness wordt doorgevoerd. Daarnaast kan bijvoorbeeld een afdeling die toeziet op het naleven van het bedrijfsbeleid enorm nuttig zijn. Zij kunnen onder andere informatie binnen het bedrijf verspreiden over nieuwe maatregelen.

Relevantie van security awareness

Maak voor het gehele bedrijf duidelijk waarom een security awareness programma relevant is. Als werknemers ergens de waarde niet van inzien, zullen we niet gemotiveerd zijn zich er voor in te zetten. Leg uit dat een verbeterde beveiliging hacker inbraken en ransomware kan voorkomen en geef recente en relevante voorbeelden om het begrijpelijk en boeiend te maken voor de werknemers.

Security awareness experts - Sectricity

Maak security awareness successen meetbaar

Succes is pas bereikt als het ook daadwerkelijk te bewijzen is. Dit kan simpelweg gedaan worden door een nulmeting te doen voor het beginnen van het programma en de voortgang te meten na verschillende periodes. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het uitvoeren van een enquête of door het meten van het aantal gerapporteerde incidenten. Door verbeteringen meetbaar te maken, wordt het programma gerechtvaardigd en bewijst het zijn waarde.

Beloon goed gedrag

Door goed gedrag te belonen, worden werknemers gestimuleerd om met het probleem aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het belonen van rapporteren van mogelijke beveiligingsincidenten.

Gebruik verschillende awareness tools

Door gebruik te maken van verschillende tools (e-learning, games, nieuwsbrieven, posters, etc.) worden zoveel mogelijk mensen aangesproken om daadwerkelijk met het probleem aan de gang te gaan.

Kortom, er zijn verschillende manieren om een security awareness programma tot een succes te maken. Kijk goed wat bij je bedrijf past en zorg ervoor dat het streven naar een verbeterde beveiliging door de hele organisatie wordt gedragen.

Contact

Interesse om een security awareness actie in te plannen voor je personeel? Of benieuwd hoe je de awareness voor je bedrijf kan opdrijven? Neem dan contact met ons via onderstaand formulier. We beantwoorden al je vragen met veel plezier!