Dan maar beter stoppen met Facebook?

Home » cybersecurity » Dan maar beter stoppen met Facebook?

 

De voorbije week was er heel wat te doen rond het smoelenboek. Het is zeker niet de eerste keer dat Facebook in opspraak komt omwille van privacy-schendingen maar nu was de impact toch net iets groter dan alle andere keren…

Aanleiding was de onthulling dat gegevens van 50 miljoen gebruikers door het databedrijf Cambridge Analytica werden misbruikt in de kiescampagne van Trump om het stemgedrag te beïnvloeden. Met alle gevolgen vandien.

Hierop kwam er een #Delete Facebook actie op gang die werd gesteund door Elon Musk. Niet de minste dus. Prompt verwijderde die de Facebook pagina’s van zowel Tesla en op suggereren van een volger – ook die van SpaceX.

En dat maakte dan weer indruk op kleine grote Mark Zuckerberg. Die bood publiekelijk zijn excuses aan voor het lekken van de gegevens van Facebook-gebruikers. Afgelopen weekend liet hij zelfs paginagrote advertenties plaatsen in alle Britse en Amerikaanse kranten.

De vraag is maar of topman Zuckerberg oprecht spijt heeft van de eerdere aanpak of hij een halt wil toeroepen aan de miljarden dollars beurswaarde die ondertussen aan het verdampen zijn?

Vandaag zijn er Facebook-gebruikers die naar de rechter stappen om het verzamelen van bel-gegevens aan te klagen. Maar het nieuws van de dag is dat Facebook zijn privacy-instellingen heeft aangepast. Allez, het is te zeggen dat de privacy-instellingen beter zichtbaar zijn gemaakt en dat het voor Facebook-gebruikers nu eenvoudiger is om gegevens te wissen.

Moet ik onmiddellijk stoppen met Facebook?

Neen, dat is niet nodig, maar loop wel eens door alle instellingen. Stap voor stap. Kijk na of iedereen die uw “vriend” is ook daadwerkelijk een “vriend” is en verwijder ongekende profielen. Check vooral alle apps die gekoppeld zijn met uw profiel en verwijder diegene die onnodig zijn. U zal schrikken hoeveel dat er wel niet zijn…

Herkent u de “sign in with Facebook” aanmeld-optie? Inloggen via Facebook doen we omdat dat makkelijk en snel gaat. Probeer deze dus te vermijden en kies steeds een nieuw sterk wachtwoord om u aan te melden voor elke nieuwe account.

 

In onze tips op de startpagina hebben we het over het gebruik van een wachtwoord-manager (bijvoorbeeld Lastpass of Dashlane). Deze tools maken het even makkelijk om in te loggen op accounts met dat verschil dat u steeds veilige wachtwoorden gebruikt die heel makkelijk onderhouden kunnen worden. Zo sluit u uit dat hackers met 1 wachtwoord op ál uw accounts kunnen raken.

Ook het gebruik van 2-factor authenticatie is een aanrader. Enzovoort, u leest alles op onze security awareness tips. Tot slot: u bent zelf in controle over de informatie die u deelt. Wees alert en las af en toe een moment van cyberhygiëne in.

Contact

Interesse in een privacy sessie voor uw personeel? Of op een leuke manier communiceren over de GDPR? Neem dan contact met ons via onderstaand formulier. We beantwoorden al uw vragen met veel plezier!