Hoe je bedrijf beschermen tegen Ransomware?

Home » cybersecurity » Hoe je bedrijf beschermen tegen Ransomware?

 

De afgelopen jaren hebben bedrijven veel te maken gehad met een ransomware aanval. Ransomware is een zeer kwaadaardige aanval van cybercriminelen waarbij ze je computers en systemen overnemen en gijzelen tot je bedrijf een vaak grote som geld betaalt in cryptocurrency. Veel bedrijven in België en Nederland zijn al slachtoffer geworden van een ransomware aanval. Het werkelijke aantal is onbekend omdat het slachtoffer worden van ransomware vreselijk gênant is en het imago van een bedrijf aanzienlijk kan schaden.

 

Wat kan je als bedrijf doen tegen een Ransomware aanval?

Protect against ransomware - Sectricity

Werknemers moeten alert zijn

Een eerste stap die je kan zetten om je bedrijf te beschermen tegen een ransomware aanval is ervoor te zorgen dat de medewerkers alert zijn. Vroeger was het heel gemakkelijk om frauduleuze e-mails te herkennen. Ze zaten vol met spelfouten, kwamen van een of andere prins in Nigeria of bevatten vreemde links naar websites die er nep uitzagen.

Criminelen zijn nu een stuk slimmer geworden. Daarom moeten werknemers en medewerkers alert blijven. Hier zijn 4 regels die je personeel kan volgen:

  1. Wanneer je een e-mail ontvangt van een onbekende mag je de bijlage nooit openen.
  2. Zelfs wanneer mensen die je kent je een e-mail sturen met een bijlage, kun je het beste achterdochtig zijn – vooral wanneer je geen bijlage in de e-mail verwacht.
  3. Voordat je op een link klikt, kun je het beste naar de URL kijken. Een URL die leidt naar een phishing-website zal vaak spelfouten bevatten of afwijken van de officiële website.
  4. Geef nooit je wachtwoorden of persoonlijke informatie door via chat, telefoon of e-mail.

Update je software regelmatig

Een van de redenen waarom software regelmatig moet worden bijgewerkt, is om het veilig te houden voor gebruikers. Cybercriminelen zoeken naar kwetsbaarheden in de code van de applicatie of het programma om gegevens te stelen.

Door je software regelmatig te updaten, weet je zeker dat je programma’s veilig zijn. Vergeet ook niet om Windows te updaten!

Wacht niet met het installeren van beveiligingspatches

Een patch is een klein bestand dat je installeert en dat kleine wijzigingen aanbrengt in het programma dat je gebruikt. Een patch kan worden gedownload van de website van de maker van het programma en van een installatieprogramma in het programma zelf.

Wanneer je ziet dat er een kleine patch gedownload moet worden, is het belangrijk dat je dit meteen doet om je programma’s en software veilig te houden.

Externe back-ups maken

Een van de grootste problemen met een ransomware aanval is dat je niet zeker weet of je je documenten, programma’s en gegevens ooit nog zult zien – zelfs als je betaalt. Het is daarom altijd een goed idee om een externe back-up van je computers te maken. Deze back-up kan worden opgeslagen op de cloud of op een lokale server.

Neem contact op

Interesse om een security awareness sessie in te plannen voor uw directie of personeel? Of benieuwd hoe je de awareness voor jouw organisatie kan opdrijven? Neem dan contact met ons via onderstaand formulier. We beantwoorden al je vragen met veel plezier!